Stany Zjednoczone rzadko kiedy kojarzą się z produkcją alkoholu, a na pewno już nie w takim stopniu, jak Francja, Hiszpania czy Rosja. Na rynku można jednak spotkać przykłady znakomitych win produkowanych w tym kraju. Jednym z nich jest Mogen David, czyli wino zdecydowanie wyróżniające się na tle wszystkich innych. Potrafi on zachwycić praktycznie każdą swoją charakterystyczną cechą. Jego dość intensywny kolor podkreśla solidne przygotowanie do spożywania, a jego charakterystyczny smak można poczuć na podniebieniu już po ułamku sekundy od jego spróbowania. 



Do wyboru mamy dwa rodzaje wina Mogen David: słodkie i półsłodkie. Oba z nich nich wytwarzane są w tej samej winiarni, która mieści się w stanie Nowy York, na wchodzie kraju. To tu znajdują się całkiem sporych rozmiarów pola winogronowe, z których Amerykanie z łatwością wydobywają głęboki smak i intensywny, charakterystyczny dla dobrego wina kolor.



Wino Mogen David można dostać praktycznie w każdym supermarkecie, a nawet w mniejszym sklepie Stanów Zjednoczonych. Coraz częściej pojawia się on także na rynku polskim, dorównując najbardziej znanym winom z całego świata, które także goszczą na półkach sklepowych.