Samodzielne tworzenie alkoholu o charakterze wina czy piwa na własny użytek stało się w ostatnim czasie niezwykle modne. Wynika to przede wszystkim z potrzeby wypicia trunku nie tylko samodzielnie uważonego, ale również smaczniejszego od hurtowo tworzonych alkoholi z dużych koncernów. Podczas tego procesu trzeba dobrze wybrać wiele półproduktów, w tym drożdże gorzelnicze.
Nie ma drugiego tak istotnego elementu procesu fermentacji alkoholu jak właśnie drożdże gorzelnicze. Ich zastosowanie jest bardzo szerokie, jako że z drożdży korzysta się również w przemyśle piekarniczym czy podczas tworzenia pizzy. Ich użytek w celu stworzenia wymarzonego alkoholu jest więc niezbędny – jaka jest jednak rola drożdży oraz na jakie rodzaje się je dzieli?
Drożdże – co to i jak działa?
Drożdże gorzelnicze to nic innego jak standardowe drożdże przemysłowe. Są to w istocie grzyby o organizmach jednokomórkowych, których zadaniem jest przeprowadzanie fermentacji alkoholowej. Co to jednak oznacza dokładniej? Przeprowadzany jest rozkład substancji chemicznych takich jak węglowodany (na dwutlenek węgla i etanol) oraz dodatkowe produkty o charakterze ubocznym, m.in. estry, kwasy, alkohole wyższe. Oczywiście, to, że wszystkie drożdże mogą przeprowadzać tego rodzaju fermentację nie oznacza, że wszystkie są takie same i ich wybór jest dowolny. Podstawą jest korzystanie z produktów zawierających cukry proste i złożone, na których drożdże mogłyby pracować.
Jak wybierać drożdże?
Przede wszystkim drożdże gorzelnicze, takie jak tutaj: https://www.winodomowe.pl/product-pol-727-Drozdze-gorzelnicze-Super-T48.html dobieramy pod względem odmiany. Innych potrzebujemy do nastawu cukrowego, tzn. tworzonego z dużego stężenia cukru; innych do nastawu owocowego, a jeszcze inny do zacieru zbożowego albo ziemniaczanego. Właściwy dobór drożdży do nastawu pozwala przede wszystkim na jego szybką i skuteczną fermentację. Co więcej, istotne jest też, aby drożdże miały cechy ułatwiające fermentację alkoholu w konkretnym urządzeniu destylującym. Często z tego powodu producenci sprzętów również sugerują od razu, jakich drożdży używać, aby zoptymalizować proces produkcji.
Istotne informacje o drożdżach
Istnieje też szereg ważnych informacji dotyczących drożdży gorzelniczych, które mogą być istotne dla ich użytkowników. Przede wszystkim stosowanie drożdży jest o tyle proste, że nie wymagają one żadnej pożywki, bo zawierają niezbędne składniki odżywcze. Co więcej, nie ma jednej recepty na proces fermentacji; producenci drożdży często przedstawiają indywidualne instrukcje dotyczące tego procesu. Nie poleca się też łączenia drożdży różnych odmian, bo fermentacja może się zwyczajnie nie udać.